Constanța, Str. Dragoslavele 38 (zona Delfinariu)

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian - Equilibrium Constanta

Sindromul de tunel carpian

Vă prezentăm una dintre patologiile neurologice întâlnită foarte frecvent în rândul populaţiei, mai ales în rândul persoanelor de sex feminin, unde apare cu o frecvenţă de 1 la 10 persoane.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Din punct de vedere anatomic, mâna este inervată de trei nervi: median, ulnar si radial.

Nervul median este responsabil pentru inervarea musculaturii implicate în mişcările fine şi funcţia de prindere a mâinii. Acesta traversează canalul carpian la nivelul pulsului mâinii şi inervează senzorial policele (degetul mare), indexul (arătătorul), degetul mediu şi marginea internă a inelarului. Atunci când, din diferite cauze, nervul median este comprimat se diminuează fluxul sangvin. Apare ca rezultat o suferință a nervului și, consecutiv, furnicături la nivelul degetelor împreună cu dificultatea de a controla policele.

Simptomele pot fi:

  • furnicături în degete (exclus degetul mic deoarece aici călătoreşte nervul ulnar)
  • dificultatea de a folosi policele, respectiv mâna
  • durerea, care ne poate trezi din somn în timpul nopţii
  • durerea constantă sau intermitentă, prezentă pe timpul zilei

Acestea sunt doar câteva din semnele sindromului de tunel carpian. Menţionăm că vârsta la care această patologie apare este între 40-60 de ani, iar la 7 din 10 persoane simptomele sunt prezente la ambele mâini.

Cauzele pot fi:

  • hormonale: hipotiroidism, acromegalie, sarcină, menopauză. În toate cele trei situații se acumulează lichid în țesuturi, care la rândul lui va face compresie pe nerv. Acesta încercând să se dilate, în lipsa spaţiului, se inflamează şi apare simptomalogia de mai sus.
  • neuropatia diabetică
  • suprasolicitare funcţională profesională – persoane care stau mult timp în fața calculatorului cu mâna pe mouse, care efectuează activități repetitive sau mențin mâna în poziții fixe mult timp, care ridică greutăți mari – sau în cursul activităților sportive, casnice, etc.
  • sechele după fracturi sau entorse la nivelul pumnului
  • tendinite, tenosinovite ale pumnului.
Centrul de recuperare Equilibrium vine în sprijinul dumneavoastră şi vă ajută să uitaţi de neplăcerile cauzate de durere şi disconfort printr-un pachet medical complet de diagnosticare şi recuperare.

Astfel, în urma consultației detaliate, medicul specialist concepe un plan individualizat de recuperare a sindromului de tunel carpian, iar echipa sa formată din asistenți și kinetoterapeuți îl pune în aplicare.

Planul terapeutic poate cuprinde proceduri de fizioterapie (fundamentală în recuperarea medicală) şi kinetoterapie, cealaltă jumătate care alcătuieşte „întregul” în recuperarea dumneavoastră.

Vă prezentăm câteva exemple din exercițiile de kinetoterapie specifică:

Kinetoterapeuţii centrului Equilibrium, împreună cu întregul colectiv, vor fi alături de dumneavoastră pentru a vă reda liniştea sufletească şi a vă readuce zâmbetul de buze.

Vă așteptăm cu drag și vă mulţumim că ne urmăriţi cu atenţie!

Kinetoterapeuţi:

Liliana Rusen
Cătălin Tarachiu