KINESIO TAPING – mecanisme de acțiune, beneficii și indicații
KINESIO TAPING este știința aplicării benzilor kinesiologice și a cunoscut în ultimii 10 ani o dezvoltare impresionantă.
Această tehnică de bandajare a fost brevetată de profesorul chiropractician japonez Kase Kenzo în 1973 și utilizată inițial în medicina sportivă, pentru creșterea performanței și recuperarea rapidă a sportivilor.
Ulterior, utilizarea benzilor kinesiologice s-a extins și în domeniul medicinei de recuperare, metoda fiind asociată cu alte mijloace terapeutice din domeniul fizioterapiei sau kinetoterapiei.
La baza terapiei cu benzi kinesiologice stau noțiuni de anatomie, de cinematică și dinamică a mișcării, de statică și posturologie, de biomecanică, traumatologie, osteopatie, medicină tradițională chineză.
Absența efectelor secundare permite utilizarea acestor benzi pentru toate vârstele. Pentru eficiența acestei metode, este necesară evaluarea inițială a pacientului de către un specialist, care stabilește tipul montajului (model, culoare, formă) și îl aplică corect.
Benzile kinesiologice sunt benzi elastice asemănătoare leucoplastului, fabricate din bumbac 100%, cu o elasticitate care variază între 50-60%, hipoalergene (nu conțin latex), care aderă perfect la tegument și pot fi purtate 3-4 zile la rând, fiind relativ rezistente la apă. Există numeroase firme care produc aceste benzi.
Benzile kinesiologice sunt un mijloc terapeutic foarte eficient care ajută la diminuarea durerii, activarea sistemului limfatic, la susținerea funcției articulare și prevenirea traumatismelor, la îmbunătățirea funcției musculare și a oxigenării țesuturilor și implicit la creșterea performanței, atenuarea efectelor limitative ale cicatricilor vicioase.
KINESIO TAPING este o tehnică de bandajare care susţine şi stabilizează muşchii şi articulaţiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mişcarea sau flexibilitatea corpului. Stimulând diverşi receptori din sistemul somato – senzorial, banda kinesiologică atenuează durerea şi facilitează drenajul limfatic. Efectul de ridicare a pielii crează spaţii mai mari între ţesuturi, permiţând astfel un aport ridicat de oxigen şi o reducere a inflamaţiei în zona respectivă.
KINESIO TAPING se recomandă în multe afecţiuni reumatice, posttraumatice, postoperatorii sau neurologice precum:
- artrită, artroză, periartrită, bursită, sinovită, tendinită, pinteni calcaneeni;
- scolioză, cifoză, hiperlordoză;
- lombalgie, lombosciatică, spondiloză, hernie de disc;
- sechele după entorse, luxaţii, fracturi, rupturi de ligament;
- contracturi, întinderi şi rupturi musculare,hiperlaxitate ligamentară, torticolis;
- stază venoasă cu edeme cronice la nivelul membrelor inferioare (gambe și glezne);
- limfedem instalat postchirurgical la nivelul membrelor superioare sau inferioare (mastectomie pentru neoplasm mamar, tumori pelviene extirpate, etc.);
- ameţeli, dureri de cap, constipaţie, sforăit etc.
Un domeniu nou în care KINESIO TAPING își găsește aplicabilitate este cel al esteticii și remodelării corporale. Cel mai fiziologic mod de remodelare corporală este banda kinesiologică, fără tratamente sofisticate care să agreseze organismul, fără efecte secundare, dar cu multă precizie și cu foarte mult profesionalism și experiență din partea specialistului.