Constanța, Str. Dragoslavele 38 (zona Delfinariu)

Criza de lumbago

Criza de lumbago

Coloana vertebrală ocupă o poziție centrală în cadrul aparatului locomotor. Aceasta îndeplinește în organism următoarele funcții:

 • funcția de susținere (susține trunchiul imprimând individului postura caracteristică, verticală);
 • funcția de protecție (apără măduva spinării împotriva agresiunilor mecanice);
 • funcția de mobilitate (prin complexitatea construcției sale conferă corpului posibilitatea de a se mișca și de a se deplasa în spațiu);
 • funcția morfogenetică (particularitățile mecanicii coloanei vertebrale se răsfrâng asupra formei și așezării viscerelor toraco-abdominale).

Coloana vertebrală este constituită dintr-o succesiune de 33-34 piese osoase numite vertebre, ultimele 5 piese înainte de osul sacru fiind reprezentate de segmentul lombar. Ea este parte componentă a unei formațiuni foarte complexe numite organ axial. Organul axial este un complex structural și funcțional la realizarea căruia participă:

 • componenta dură osoasă (vertebrele care alcătuiesc coloana vertebrală);
 • componenta conjunctivă formată din structuri fibroase și elastice care asigură legătura dintre vertebre (discuri intervertebrale, capsule articulare, ligamente);
 • componenta musculară (mușchii coloanei vertebrale);
 • componenta neuro-vasculară (măduva spinării, rădăcinile nervoase, vasele de sânge).

Coloana vertebrală nu este dreaptă, prezintă o serie de curburi în regiunea cervicală, toracală și lombară. Curbura lombară are concavitatea posterior și se numește lordoză lombară. Solicitările mecanice ale coloanei lombare prin ridicarea greutăților în poziții incorecte (cu spatele flectat sau în hiperextensie) solicită la maxim inelul fibros, care se poate fisura. Bolnavul resimte o durere violentă, care-l imobilizează și care nu-i mai permite redresarea coloanei sau mișcări de flexie, rotație sau extensie. În acest moment, nucleul pulpos, aflat în stare de tensiune, migrează prin fisura inelului fibros, provocând iritarea filetelor nervoase și durerea violentă consecutivă. Primul stadiu, de fisurare a inelului fibros cu integritatea nucleului pulpos, este reversibil și este cunoscut sub numele de „discopatie”, afecțiune care beneficiază de tratament medicamentos. Evoluția discopatiei parcurge mai multe etape:

La început apare durerea lombară, datorită iritării nervului sinovertebral de către plăcile fisurate ale inelului fibros. Concomitent cu durerea în stadiile următoare apare criza de lumbago. Acesta din urmă se caracterizează printr-o contractură puternică și dureroasă a mușchilor paravertebrali lombari, care imobilizează bolnavul, punându-l în imposibilitatea efectuării mișcărilor de aplecare a trunchiului. Bolnavul nu-și poate îndrepta trunchiul, nu se poate apleca să ridice un obiect de jos, nu poate să-și încheie pantofii, asigurarea igienei personale este dificilă (spălatul pe față, așezarea pe scaunul toaletei, intrarea în cadă). 

Tratamentul crizei de lumbago

Pentru persoanele care suferă de această afecțiune a coloanei se recomandă ca ridicarea oricărui obiect de jos să fie făcută din poziția cu genunchii îndoiți și coloana dreaptă, să evite pe cât se poate căratul unor greutăți care solicită discurile intervertebrale, să practice în fiecare zi gimnastică medicală (învățată corect cu ajutorul unui kinetoterapeut) timp de 20-25 de minute pentru tonifierea musculaturii paravertebrale, să aibă grijă să nu se îngrașe, deoarece orice kilogram în plus va solicita și îngreuna coloana.

Exerciții și obiective

Tratamentul crizei de lumbago are drept scop diminuarea greutății mecanice a coloanei lombare, scăderea contracturii musculare și calmarea durerii.

Iată mai jos câteva exerciții ce pot veni în ajutorul dumneavoastră!

Exercițiul 1

Culcat pe spate, se trage pe rând câte un genunchi la piept cu ajutorul mâinilor și se încearcă atingerea lui cu fruntea. Se repetă de 8-10 ori cu fiecare picior.

Exercițiul 2

Culcat pe spate, se ridică un picior cu genunchiul perfect întins, în timp ce celalt picior rămâne flectat pe saltea. Se repetă de 8-10 ori cu fiecare picior.

Exercițiul 3

Culcat pe spate, cu genunchii flectați și tălpile pe sol, se ridică bazinul până la un nivel comfortabil (până la apariția durerii). Se repetă de 8-10 ori.

 

 

Kinetoterapia deține un rol fundamental în realizarea obiectivelor stabilite:

 • menținerea mobilității coloanei vertebrale;
 • corectarea pozițiilor vicioase;
 • refacerea forței și rezistenței musculare;
 • refacerea coordonării mișcărilor;
 • redobândirea funcționalității regiunii afectate.
Pentru a învăța corect programul complex de exerciții pentru coloana lombară și a beneficia la maxim de experiența specialiștilor noștri, vă invităm în cadrul Centrului de recuperare medicală Equilibrium! Programări la telefon 0732598500 zilnic între orele 10-18.

Autori:
Dr. Ramona Mihaela Geambașu, Medic specialist
Liliana Rusen si Cătălin Tarachiu, Kinetoterapeuți